Werkwijze

Werkwijze

Eerste contact

Als u gebruik wilt maken van de diensten van Afscheid met gevoel, kunt u dit aangeven bij de uitvaartleider. In overleg met de uitvaartleider stemt u af of u rechtstreeks contact met mij opneemt, of via de uitvaartleider. Ik neem vervolgens contact op om een afspraak te maken voor een gesprek over de wensen voor het afscheid. Ik stem de uitvoering en het verloop van de plechtigheid altijd af met de uitvaartleider.

Gesprek

Een paar dagen voor de uitvaart praten we samen over het leven van de overledene en de wensen voor de uitvaart. Mijn rol bestaat vooral uit het goed luisteren en de juiste vragen stellen. Zo krijg ik een beeld van de overledene en welke toon en sfeer bij de uitvaart passen. Verder bespreken we of er nabestaanden zijn die willen spreken tijdens de uitvaart. Er is alle ruimte voor een eigen invulling, eventueel met een ritueel, beelden of een gedicht.

Schrijven

Met alle woorden en gevoelens die ik tijdens het gesprek verzameld heb, ga ik de toespraak schrijven. Zodra de tekst gereed is, stuur ik deze op. Daarna pas ik de tekst aan tot hij aan alle wensen voldoet.

Uitvaart

Op de dag van het afscheid verzorg ik op passende en professionele wijze de toespraak. Ik geef ook graag een stem aan nabestaanden die zelf iets op papier hebben gezet, maar dit niet zelf willen of kunnen uitspreken. Bij meerdere sprekers kan ik de uitvaart openen, sluiten en tot een mooi geheel maken.